Сектор Biologists
Завдання
1. Дослідить вплив спиртів на організм людини та навколишній світ Дослідить застосування спиртів
Етанол
— спирт, який чинить наркотичну дію на організм людини.
Вивчаючи основи здоров’я та біологію, ви дізналися, що систематичне вживання
спиртних напоїв призводить до хронічного отруєння організму. Виникає
захворювання — алкоголізм. Хворобу спричиняє властивість етанолу добре
розчинятися, а отже, і легко всмоктуватися в кров, яка розносить його до всіх
органів. У печінці спирти окиснюються до альдегідів — токсичних речовин, які
спричиняють таку важку недугу, як цироз (руйнування клітин печінки).
За тривалого вживання
спиртів уражаються всі органи: погіршується робота серця та нирок, нервової,
серцево-судинної систем. Знижується
апетит, виникають зміни
в органах травлення.
У людини, яка систематично вживає алкоголь, спостерігаються послаблена
увага, некоординовані рухи, гальмується робота головного мозку.
Особливу шкоду
алкоголь завдає здоров’ю дітей і підлітків. Уживання його
знижує гостроту зору
та слуху, затримує
ріст і розумовий розвиток,
може викликати страшне захворювання — недокрів’я.
Щоб запобігти цій
небезпеці, кожна людина має усвідомити згубну дію алкоголю та свідомо вести
здоровий спосіб життя. Це допоможе вирішити дві проблеми суспільства: медичну
та соціальну.
Ознайомимося з кожною
галуззю застосування етанолу детальніше. У медицині етанол застосовують для
компресів під час застуд- них захворювань, виготовлення лікувальних настоянок,
для знезараження поверхні тіла під час операцій, аналізу крові, дезінфекції
хірургічних інструментів, рук лікаря. Антисептичну дію етанолу
використовують для
консервування біологічних препаратів.
Етанол
— альтернативне джерело енергії для двигунів внутрішнього
згоряння, оскільки він, порівняно з бензином, є екологічно чистим. Добавка до
бензину 10 % етанолу заощаджує використання нафти. Як енергетичне пальне
використовують у побуті.
Як розчинник етанол
застосовують для виготовлення екстрактів з рослин, настоянок з лікувальних
трав, їхніх квітів чи насіння. У парфумерії етанол — основний компонент
ароматичних косметичних засобів (парфумів, одеколонів, парфумованої води тощо).
Набули поширення дезодоранти — засоби проти поту. Однак аерозолі, у яких вони
розчинені, негативно впливають на
озоновий шар планети.
У побуті етанол придатний для виведення жирних плям.
У харчовій промисловості
його використовують як консервант, харчовий продукт.
Досить широкий спектр
застосування етанолу як сировини в органічному синтезі. Значна його кількість
витрачається на синтез етанової (оцтової) кислоти, синтетичних каучуків, гуми,
пластмас, естерів.
Гліцерол
– триатомний спирт - спирт,
який використовують у фармацевтичній промисловості для виготов- лення
мазей, гелів і кремів. На основі гліцеролу добувають нітро- гліцерол —
судинорозширювальний засіб, що у формі таблеток чзаисктоапсосвуулють при
захворюванні серця. Цю саму речовину використовують і для виробництва вибухових
речовин.
Гліцерол, як і
етанол, — добрий розчинник. Тому його застосо- вують для виведення плям
органічного походження.
Як пом’якшувальний
засіб, гліцерол використовують у косметоло- гії для виготовлення кремів, помад,
зубних паст. Він входить до складу туалетного мила. У шкіряній промисловості
гліцерол застосовують для вичинювання шкіри, а в текстильній — для пом’якшення
ниток.
У харчовій
промисловості гліцерол додають до лікерів, хлібо- булочних, макаронних і
кондитерських виробів.
Застосування і
вплив на організм людини метанолу і етанолу
Людина
швидко відчуває дію спиртного. Через 10-15 хвилин алкоголь зі шлунка надходить
в кровоносну систему і досягає клітин головного мозку, які контролюють роботу
всіх органів. В результаті виникає стан сп'яніння. Спочатку збудження, а потім
гальмування нервових процесів і людина втрачає над собою контроль і тому можна
привести слова Абу - аль Фараджа:
«Вино
повідомляє кожному хто п'є чотири якості: Спочатку павича, потім мавпи, потім
лева і нарешті свині».
Люди
часто вживають денатурат, тобто суміш етилового та метилового спирту (рідини
для миття скла і т. Д.) Робота зі слайдом. В результаті регулярного і тривалого
вживання алкоголю розвивається важке захворювання - алкоголізм - нестримний
потяг до спиртного, зміна ступеня його перенесення, деградації особистості.
Фази алкоголізму:
• початкова -
людина постійно думає про спиртне, їй здається, що випито недостатньо, уникає
розмов про вино;
• критична -
втрата контролю після першого ковтка, прагнення знайти виправдання своєму
пияцтву, починаються запої, друзі тільки товариші по чарці;
• хронічна -
щоденне похмілля, розпад особистості, людина п'є все підряд, виникає «Біла
гарячка».
**Вчитель ставить додаткове питання:
Що більше страждає від випитого сердце чи
нирки?
Відповідь: Обсяг випитого пива різко збільшує
навантаження на серце, страждають і нирки (зайва рідина затримується в
організмі).
Отруйні
речовини (відносно нешкідливі в малих кількостях, але при збільшенні обсягів
стають агресивними), зокрема кадаверин (продукт гнильного розпаду білків),
шкідливий для судин мозку.
Завдання 2. Який чисельність людей помирає в Україні протягом року?
Статистика Відповідно до загальноприйнятих міжнародних норм,
вимираючою вважається нація, яка вживає понад 8 л чистого спирту на душу населення
на рік. Україна за підсумками 2016 року зайняла третє
місце в світі по середньому споживанню горілки на людину. Про це свідчать дані
рейтингу, складеного на основі даних британської компанії «International Wine
& Spirit Research». Згідно з ним, на душу населення в Україні доводиться
7,7 літра горілки в рік. Рівень споживання алкоголю в Україні складає 12 літрів
на рік.
Щороку через
алкоголізм в Україні помирає понад 40 тисяч людей, за даними Національної ради
з питань охорони здоров'я. За даними екс-міністра охорони здоров'я України
професора Миколи Поліщука, щодня
алкоголь вбиває 40 українців. Це близько 8 тисяч
отруєнь, ще 8 тисяч — кардіопатій, а також інші захворювання і нещасні
випадки, пов'язані із вживанням алкоголю. Крім того, за його словами, в Україні
зараз фіксується 25-30% випадків дитячої патології новонароджених і дуже часто
причиною цього є саме алкоголь.
Майже 40% українських підлітків 14—18 років регулярно
вживають спиртні напої. Алкоголь є причиною
передчасної смерті майже 30% українських чоловіків. На думку вітчизняних
медиків, наразі в Україні нараховується 700 тисяч лише офіційно зареєстрованих
алкоголіків. На 6 питущих чоловіків припадає 1 жінка.
**Вчитель
ставить додаткове питання:
-
Використовуючи
різноманітні джерела інформації, дізнайтеся, яку харчову добавку позначають
кодом Е 422.
Інші
назви: гліцерин,
гліцерол, 1,2,3-тригідроксипропан, 1,2,3-пропантриол, E422. Е422
використовують у виробництві лікерів та горілок для згущення; у якості
вологоутримуючого агенту гліцерин додають до агарового сиропу
збивних виробів (зефір, мармелад) у кількості 2,5-4,7 г/кг готової продукції, а
також до желатинової маси м'якого ірису у кількості 2% від маси або 0,14% на
готовий ірис. Створіть схему:

С
Загальна формула одноатомних насичених спиртів – CnH2n+1OH.
Комментариев нет:
Отправить комментарий