Biologists



Сектор Biologists
Завдання 1. Дослідить вплив спиртів на організм людини та навколишній світ  Дослідить застосування спиртів
Етанол — спирт, який чинить наркотичну дію на організм людини. Вивчаючи основи здоров’я та біологію, ви дізналися, що систематичне вживання спиртних напоїв призводить до хронічного отруєння організму. Виникає захворювання — алкоголізм. Хворобу спричиняє властивість етанолу добре розчинятися, а отже, і легко всмоктуватися в кров, яка розносить його до всіх органів. У печінці спирти окиснюються до альдегідів — токсичних речовин, які спричиняють таку важку недугу, як цироз (руйнування клітин печінки).
За тривалого вживання спиртів уражаються всі органи: погіршується робота серця та нирок, нервової, серцево-судинної систем. Знижується  апетит,   виникають   зміни   в   органах   травлення.   У людини, яка систематично вживає алкоголь, спостерігаються послаблена увага, некоординовані рухи, гальмується робота головного мозку.
Особливу шкоду алкоголь завдає здоров’ю дітей і підлітків. Уживання  його  знижує  гостроту  зору  та  слуху,  затримує  ріст     і розумовий розвиток, може викликати страшне захворювання — недокрів’я.
Щоб запобігти цій небезпеці, кожна людина має усвідомити згубну дію алкоголю та свідомо вести здоровий спосіб життя. Це допоможе вирішити дві проблеми суспільства: медичну та соціальну.
Ознайомимося з кожною галуззю застосування етанолу детальніше. У медицині етанол застосовують для компресів під час застуд- них захворювань, виготовлення лікувальних настоянок, для знезараження поверхні тіла під час операцій, аналізу крові, дезінфекції хірургічних інструментів, рук лікаря. Антисептичну дію етанолу
використовують для консервування біологічних препаратів.
Етанол — альтернативне джерело енергії для двигунів внутрішнього згоряння, оскільки він, порівняно з бензином, є екологічно чистим. Добавка до бензину 10 % етанолу заощаджує використання нафти. Як енергетичне пальне використовують у побуті.
Як розчинник етанол застосовують для виготовлення екстрактів з рослин, настоянок з лікувальних трав, їхніх квітів чи насіння. У парфумерії етанол — основний компонент ароматичних косметичних засобів (парфумів, одеколонів, парфумованої води тощо). Набули поширення дезодоранти — засоби проти поту. Однак аерозолі, у яких вони розчинені, негативно  впливають  на  озоновий  шар  планети.  У побуті етанол придатний для виведення жирних плям.
У харчовій промисловості його використовують як консервант, харчовий продукт.
Досить широкий спектр застосування етанолу як сировини в органічному синтезі. Значна його кількість витрачається на синтез етанової (оцтової) кислоти, синтетичних каучуків, гуми, пластмас, естерів.
Гліцерол – триатомний спирт -   спирт,  який використовують у фармацевтичній промисловості для виготов- лення мазей, гелів і кремів. На основі гліцеролу добувають нітро- гліцерол — судинорозширювальний засіб, що у формі таблеток чзаисктоапсосвуулють при захворюванні серця. Цю саму речовину використовують і для виробництва вибухових речовин.
Гліцерол, як і етанол, — добрий розчинник. Тому його застосо- вують для виведення плям органічного походження.
Як пом’якшувальний засіб, гліцерол використовують у косметоло- гії для виготовлення кремів, помад, зубних паст. Він входить до складу туалетного мила. У шкіряній промисловості гліцерол застосовують для вичинювання шкіри, а в текстильній — для пом’якшення ниток.
У харчовій промисловості гліцерол додають до лікерів, хлібо- булочних, макаронних і кондитерських виробів.
  Застосування і вплив на організм людини метанолу і етанолу
       Людина швидко відчуває дію спиртного. Через 10-15 хвилин алкоголь зі шлунка надходить в кровоносну систему і досягає клітин головного мозку, які контролюють роботу всіх органів. В результаті виникає стан сп'яніння. Спочатку збудження, а потім гальмування нервових процесів і людина втрачає над собою контроль і тому можна привести слова Абу - аль Фараджа:
     «Вино повідомляє кожному хто п'є чотири якості: Спочатку павича, потім мавпи, потім лева і нарешті свині».
      Люди часто вживають денатурат, тобто суміш етилового та метилового спирту (рідини для миття скла і т. Д.) Робота зі слайдом. В результаті регулярного і тривалого вживання алкоголю розвивається важке захворювання - алкоголізм - нестримний потяг до спиртного, зміна ступеня його перенесення, деградації особистості.
Фази алкоголізму:
• початкова - людина постійно думає про спиртне, їй здається, що випито недостатньо, уникає розмов про вино;
• критична - втрата контролю після першого ковтка, прагнення знайти виправдання своєму пияцтву, починаються запої, друзі тільки товариші по чарці;
• хронічна - щоденне похмілля, розпад особистості, людина п'є все підряд, виникає «Біла гарячка».     
 **Вчитель ставить додаткове питання:
 Що більше страждає від випитого сердце чи нирки?
Відповідь: Обсяг випитого пива різко збільшує навантаження на серце, страждають і нирки (зайва рідина затримується в організмі).
Отруйні речовини (відносно нешкідливі в малих кількостях, але при збільшенні обсягів стають агресивними), зокрема кадаверин (продукт гнильного розпаду білків), шкідливий для судин мозку.
Завдання 2. Який чисельність  людей помирає в Україні протягом року?
Статистика Відповідно до загальноприйнятих міжнародних норм, вимираючою вважається нація, яка вживає понад 8 л чистого спирту на душу населення на рік.  Україна за підсумками 2016 року зайняла третє місце в світі по середньому споживанню горілки на людину. Про це свідчать дані рейтингу, складеного на основі даних британської компанії «International Wine & Spirit Research». Згідно з ним, на душу населення в Україні доводиться 7,7 літра горілки в рік. Рівень споживання алкоголю в Україні складає 12 літрів на рік.
Щороку через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тисяч людей, за даними Національної ради з питань охорони здоров'я. За даними екс-міністра охорони здоров'я України професора Миколи Поліщука, щодня алкоголь вбиває 40 українців. Це близько 8 тисяч отруєнь, ще 8 тисяч — кардіопатій, а також інші захворювання і нещасні випадки, пов'язані із вживанням алкоголю. Крім того, за його словами, в Україні зараз фіксується 25-30% випадків дитячої патології новонароджених і дуже часто причиною цього є саме алкоголь.
Майже 40% українських підлітків 14—18 років регулярно вживають спиртні напої. Алкоголь є причиною передчасної смерті майже 30% українських чоловіків. На думку вітчизняних медиків, наразі в Україні нараховується 700 тисяч лише офіційно зареєстрованих алкоголіків. На 6 питущих чоловіків припадає 1 жінка.
**Вчитель ставить додаткове питання:
-        Використовуючи різноманітні джерела інформації, дізнайтеся, яку харчову добавку позначають кодом Е 422.


Інші назви: гліцерин, гліцерол, 1,2,3-тригідроксипропан, 1,2,3-пропантриол, E422.  Е422 використовують у виробництві лікерів та горілок для згущення; у якості вологоутримуючого агенту гліцерин додають до агарового сиропу збивних виробів (зефір, мармелад) у кількості 2,5-4,7 г/кг готової продукції, а також до желатинової маси м'якого ірису у кількості 2% від маси або 0,14% на готовий ірис. 

Створіть схему:
Спирти – це органічні сполуки, які містять одну або більше гідроксильних груп, безпосередньо зв’язаних з насиченим атомом Карбону.

Загальна формула одноатомних насичених спиртів – CnH2n+1OH.

Комментариев нет:

Отправить комментарий